Studentské volby 2017

Nejen celá česká společnost, ale i naše střední škola žila v říjnu jedním tématem – volbami do poslanecké sněmovny. A jak probíhaly?

Pedagogický sbor se rozhodl přiblížit žákům naší školy nejen leckdy suchou teorii o politických ideologiích a politických stranách, ale také žákům zprostředkovat samotný akt volby. Celý týden od pondělí 16. října byla žákům představována mnohá volební témata, nabídl se přehled politických ideologií a hlavně byl vytvořen prostor pro všude přítomnou diskuzi.

V pátek 20. října 2017 již mohli žáci po celý den volit v naší studentské volební místnost. A byla to volba se všemi jejími atributy – prokázání své totožnosti, vybrání strany či hnutí za plentou a následně vhození hlasovacího lístku do zapečetěné urny. O vážnosti a důležitosti, se kterou se žáci chopili této možnosti, svědčí nejen předvolební diskuze, které probíhaly o přestávkách i „narušovali“ běžné hodiny, ale také i drobný třes ruky při vhození hlasovací lístku. O tom všem svědčí i vysoká volební účast – 92, 4 %.

Myslím, že naši žáci zjistili, že se voleb bát nemusí. Snad do budoucnosti si tím vychováme generaci, která bude plnit své občanské povinnosti a tím zachová demokracii v naší zemi.

Výsledky studentských voleb 2017:

Volební účast: 92, 4 %

Počet vhozených hlasovacích lístků: 85

Počet platných hlasů: 84

Název strany či hnutí Počet získaných hlasů Volební výsledek v procentech (zaokrouhleno na celá procenta)
Česká pirátská strana 28 33 %
ANO 2011 18 22 %
Česká strana sociálně demokratická 9 11 %
Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura 7 8 %
TOP 09 4 5 %
Strana Práv Občanů 3 4 %
ROZUMNÍ 3 4 %
Komunistická strana Čech a Moravy 3 4 %
SPORTOVCI 2 2 %
Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová 2 2 %
Strana zelených 2 2 %
Občanská demokratická strana 2 2 %
Referendum o Evropské unii 1 1 %

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz