Divadlo nás nekouslo

V čtvrtek 5. dubna 2018 přijeli do naší školy herci Jan Ženatý a Lukáš Jedlička z divadelního souboru Divadélko pro školy, aby zahráli představení Divadlo nekouše! aneb Živelný průvodce divadelními žánry. Poté, co se žáci usadili v naší tělocvičně před jednoduchým pódiem, mohlo začít úžasné dvouhodinové představení doprovázené nejen výbuchy neutišitelného smíchu, ale po každé podařené scénce i spontánním potleskem pro oba herce.

Účinkující provedli žáky v publiku dějinami divadla od antiky přes renesanční drama či divadlo českého národního obrození až po dobu nedávnou, kdy na prknech českého divadla vystupoval Jiří Suchý se svým divadlem Semafor. Jednotlivé bloky výkladu, kdy herci představili základy teorie dramatu (např. rozdíl mezi tragédií a komedií, představení jednotlivých dramatických žánrů, fází dramatické hry), byly střídány výstupy z jednotlivých známých představení.

Potlesk si ovšem nezaslouží pouze profesionální herci, ale také (ne?)herci z řad našich žáků. Zuzanu Morcinkovou jsme mohli spatřit jako Desdemonu z tragédie Williama Shakespeara Othello, mouřenín benátský či Lukáše Beděru jako pážete ve frašce Hadrián z římsu z pera Václava Klimenta Klicpery. Nezapomenutelný byl také výstup Pavla Fuska, který, slovy jednoho z herců, dal představení „úplně jinej rozměr“.

Drama (a celkově divadlo) je mnohdy na středních školách odsouváno do pozadí, mnohdy učitelé nemají odvahu či neví, jak se k divadlu postavit – často to skončí „výchovným“ koncertem či povinnou návštěvou klasického dramatu, které dnešní k žákům (bohužel?) již nepromlouvá jejich jazykem. Přitom divadlo, a koneckonců i ty „nudné“ kousky z dob dávno minulých, vychází z našich životních zkušeností a mohou nám ještě mnohé toho o nás říct. Ale chce to jinou, živější a přívětivější formu – přesně takovou, jakou zvolili herci z Divadélka pro školy.

S tímto představením ovšem naše práce s dramatem nekončí. Následovat budou rozborové semináře, v nejbližších dnech navštíví zájemci představení Mládí v hajzlu Divadla Petra Bezruče, již v jednání je nabídka předplatného pro nový školní rok a snad někdy v budoucnu i založení „dramaťáku“. Jsem přesvědčený, že žáci do všech těchto akcí půjdou již s zcela jinými pocity, neboť zjistili, že divadlo opravdu nekouše.

Stanislav Drastík

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz