Předvánoční Krakov

Žáci těšínské a ostravské školy se společně vydali na předvánoční cestu do polského Krakova. kam jeli nasávat vánoční atmosféru a vůni punče.

Ráno ve středu 5. prosince naši studenti nastoupili z chladného a smogově špinavého ostravského rána do autobusu, který je po pár hodinách dovezl do zimního, ale prosluněného Krakova. Hned po výstupu z autobusu jsme se vydali k Dračí jámě, kde dle pověsti sídlila dračí saň, kterou porazil hrdinný rytíř Krak, a poté rovnou na Wawelské návrší s velkolepou katedrálou a hradem.

Po prohlídce exteriérů wawelských staveb jsme se vydali na krakovský rynek počkat si na odtroubení poledne radničním hejnala, poté následovala letmá prohlídky Barbakánu a Floriánské brány. Pak už následovalo to, na co se mnozí studenti, a především studentky těšili – adventní trhy!

Celé odpoledne zněla po krakovském náměstí a blízkých kavárnách čeština ze skupinek našich žáků, kteří pobíhali od jednoho stánku k druhému, ochutnávali místní speciality, obdivovali um místních řemeslníků a šperkařů a uskakovali před krásně vyzdobenými projíždějícími kočáry. K páté hodině, kdy se již setmělo a mohla tak vyniknout krásná krakovská vánoční výzdoba, se skupinky pomalu trousili zpět k autobusu.

Trochu z naší vánoční nálady si určitě odnesl i pan řidič, kterého jsme při zpáteční cestě potěšili „zpěvem“ vánočních koled. Snad i díky tomu jsme do Ostravy přijeli s předstihem.

Uprostřed prvního adventního týdne jsme si tedy oddychli od každodenního učení, načerpali patřičnou sílu a pohodu, která nám určitě vydrží až do Vánoc.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz