Krystalizace, filtrace, sublimace,...aneb když se za nezáživnými poučkami skrývají zajímavé pokusy

O zdravotnických asistentech se na stránkách školy zmiňujeme často- účastní se všemožných akcí, nacvičují první pomoc, chodí do nemocnic. Ale trošku jsme pozapomněli i na náš další obor, kterým je laboratorní asistent. Údělem laboratorních asistentů je tak trochu stát v pozadí, protože to nejsou oni, kdo napřímo ošetřují a komunikují s pacientem, ale nezapomínejme, že jen díky nim může lékař stanovovat diagnózy a následně léčit. Takže i my se na ně trochu zaměříme. Na naší zdravotnické škole máme už dva ročníky laborantů a další brzy přibude. Slovy jejich vyučujících, jsou naprosto skvělí a za krátkou dobu udělali už velký kus práce.

Laboranti mají výuku převážně ve škole, ale částečně dochází do laboratoří Vítkovické nemocnice, kde je má na starosti vedoucí laborantka OKBH Vítkovické nemocnice Bc. Simona Stiborová. "Již 30 let dělám práci v laboratoři, která mě neskutečně baví a naplňuje, ale nikdy by mě nenapadlo, že se objeví ještě něco, co se mi stane srdeční záležitostí - jsou to studenti oboru laboratorní asistent," říká Simona Stiborová, která se se studenty potkává ve výuce dvou předmětů.

Celé druhé pololetí patřilo v předmětu Laboratorní technika výuce separačních metod. Sublimace, filttrace, krystalizace, destilace, a další. Ale pozor. Nebylo to jen o pojmech. Všechno, co se žáci učili, si i vyzkoušeli na vlastní kůži a s nadšením se zapojovali do experimentů, které si pro ně vyučující připravila. Už na letošních Dnech otevřených dveří laboranti oslňovali všechny příchozí pokusy, které si sami připravili, tak uvidíme, co přinesou další roky, než nám odmaturují ;-)

 

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz