AGEL Střední zdravotnická škola v Ostravě má své historicky první maturanty

Velkou premiéru má za sebou AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Ostravě. V uplynulých týdnech vykonávalo celkem 86 žáků tzv. zkoušku z dospělosti. Historicky první maturanti školy si převzali svá maturitní vysvědčení 22. června na slavnostním vyřazení, které se konalo na radnici Slezské Ostravy.

Své praktické znalosti předvedli žáci oboru Zdravotnický asistent a Laboratorní asistent maturitní komisi v minulých týdnech. Praktické zkoušky probíhaly intenzivně v několika dnech na interním a chirurgickém oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice a v odborných laboratorních učebnách. Naopak žáci Zdravotnického lycea museli podstoupit zkoušku ve formě obhajoby maturitní práce.

Kromě praktických zkoušek a didaktického testu museli všichni žáci vykonat také klasickou ústní maturitu.  „Změna oproti klasickým maturitám, které všichni známe, byla možnost volby, zda žák chce podstoupit didaktické testy, ale pouze v případě, že má odpracováno nejméně 160 hodin ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Možnost volby měli žáci i u ústní maturitní zkoušky z českého a anglického jazyka. Přestože tato volba byla dobrovolná, řada žáků se k vykonání zkoušky přihlásila.“ vysvětlila Mgr. Alžběta Panáková.

Slavnostní zahájení ústních maturitních zkoušek proběhlo 1. června za přítomnosti místostarosty Slezské Ostravy Ing. Romany Goryczky, ten žákům popřál hodně štěstí a podpořil je svou přítomností. Hodně štěstí a šťastnou ruku u výběru maturitních otázek popřála na slavnostním zahájení také zástupkyně zřizovatele školy a členka představenstva společnosti AGEL Ing. Mirka Sumková, Ph.D.

„Ačkoliv se to nezdá, byla to dlouhá cesta, kterou žáci museli ujít. Poslední dva roky měli žáci o to těžší, když přišla pandemie koronaviru. Přesto se žáci nezalekli a mnozí z nich místo řádné přípravy na maturitu, dobrovolně vypomáhali v nemocničních zařízeních. Po čtyřech letech těžké a tvrdé práce jsme se dočkali našich prvních maturantů, na které jsme nesmírně pyšní a hrdí,“ říká ředitel školy Ing. Bc. Vladimír Janus

AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická se se svými žáky oficiálně rozloučila 22. června na slavnostním vyřazení maturantů, které proběhlo v obřadní síni na radnici Slezské Ostravy. Za přítomnosti místostarosty Slezské Ostravy Ing. Romana Goryczky a zástupců společnosti AGEL bylo žákům předáno maturitní vysvědčení. Řada žáků byla speciálně oceněna za výpomoc v nemocničních zařízeních skupiny AGEL a za vzornou prezentaci školy během studia. Žáci si kromě maturitního vysvědčení odnesli ze slavnostního vyřazení také malé poděkování, které jim věnovala společnosti AGEL ve formě praktických sesterských hodinek s věnováním.

AGEL Střední zdravotnická škola v Ostravě přivítala své první studenty v roce 2017. Tehdy do prvního ročníku nastoupilo ke studiu celkem 90 žáků. V roce 2018 se k AGEL Střední zdravotnické škole v Ostravě připojuje také nová Vyšší odborná škola zdravotnická a ve stejný rok se také otevírá nová pobočka střední zdravotnické školy v Českém Těšíně, která se později v roce 2020 rozšířila o Vyšší odbornou školu zdravotnickou. AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická je velmi mladá, ale rychle vyvíjející se škola. Za velmi krátkou dobu počet původních 90 žáků navýšil téměř o pětinásobek. V září 2021 plánuje škola otevřít novou pobočku Vyšší odborné školy zdravotnické v Přerově.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz