Kvalifikační kurz Sanitář se těší enormnímu zájmu. Zájemce láká vyšší vzdělání a jistota zaměstnání

AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Ostravě uzavřela 6. a poslední kurz školního roku 2020/2021. Akreditovaný kvalifikační kurz Sanitář se těší enormnímu zájmu a oblibě. Řada absolventů našla zaměstnání již během povinné praxe. Příkladem je i paní Marcela Gazal, která kurz absolvovala a nyní se do školy vrací, aby své znalosti předávala už jako zkušená lektorka.

Zájemci, kteří hledají stabilní zaměstnání a jistotu práce, čím dál častěji vyhledávají akreditovaný kvalifikační kurz Sanitář. AGEL Střední zdravotnická škola se pyšní celkem 63 úspěšnými absolventy tohoto kurzu. O úspěšnosti svědčí také to, že téměř všichni frekventanti našli uplatnění ve zdravotnictví na pozici sanitář, a to nejen na standardních odděleních nemocnic, ale též v síti komplementů, jako jsou např. operační sály, laboratoře, lázeňství a mnoho dalších. „Nejvíce dá určitě našim frekventantům praxe, která probíhá v akreditovaných zdravotnických zařízeních po celé ČR. Účastníci kurzů jsou vždy příkladnými a ochotnými pracovníky, kteří se aktivně účastní péče o nemocné. Jsou velmi empatičtí, zvídaví, aktivně pacientům naslouchají, ale též je aktivizují. Mnohým z nich se vždy těžko odcházelo z proběhlé praxe v nemocnici,“ popisuje vedoucí kurzu PhDr. Jarmila Verešová PhD.

Překážkou v absolvování kurzu nebyla ani koronavirová epidemie. „Náš kurz jsme přizpůsobili situaci a část kurzu, konkrétně teoretickou výuku, jsme vedli online. Následně kurzisté nastoupili na cennou praxi na lůžkových a ambulantních odděleních zdravotnických zařízení skupiny AGEL po celé České republice. V posledním kurzu tohoto roku se k nám do týmu přidala i naše absolventka Marcela Gazal, která povede část kurzu jako nová lektorka,“ vysvětluje vedoucí kurzu PhDr. Jarmila Verešová PhD.

Paní Marcela Gazal absolvovala v pořadí třetí sanitářský kurz na AGEL Střední zdravotnické škole v roce 2020. Tehdy ji ani nenapadlo, že by se do kurzu vrátila jako člen pedagogického týmu. „Po absolvování kurzu Sanitář jsem dostala nabídku práce jako lektorka kurzu. Velmi mě to potěšilo a nabídku jsem s radostí přijala. Motivovala mě znalost mých lektorek, ve kterých jsem viděla jiskru a zápal pro to co dělají. Stejně jako ony jsem chtěla přispět svými zkušenostmi a znalostmi,“ říká Marcela Gazal.

Paní Marcela žila 15 let v anglickém Manchesteru, kde posledních sedm let pracovala ve zdravotnictví. Zkušenosti, které bude nyní předávat dalším kurzistům, získala například v nemocnici pro mentálně postižené, kde pracovala jako ošetřovatelka. „V Anglii jsem pracovala v domově pro seniory nebo jsem pečovala o tělesně postižené. Mám za sebou zkušenosti s prací v sociálních službách, ale i s péči v domácím prostředí. Rodinná situace nás přiměla vrátit se zpět, a tak jsem musela v česku začít od začátku. Protože velmi ráda pracuji s lidmi a tuto práci jsem vykonávala už předtím, snažila jsem se najít zaměstnání, kde bych mohla uplatnit své vědomosti a případně je doplnit o nové. Do pracovního poměru ve skupině AGEL jsem se přihlásila po absolvování kurzu Sanitář a nyní také pracuji jako sanitářka v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice,“ popisuje svůj příběh paní Marcela.

„Byl to nepopsatelný pocit vrátit se do školy na pozici lektorky. Stejně jako na každém oddělení v nemocnici, tak i zde pracuje každý člen týmu tvrdě a já jsem velmi ráda a hrdá na to, že se kurzisté mohou vzdělávat právě tady ve škole a na praxi v nemocnici si mohou vyzkoušet, co je čeká při každodenní práci na kterémkoliv oddělení. Vlastně pracuji ve spolupráci s ostatními kolegyněmi, které jsou fantastické, a děkuji jim, že mě přijaly do svého týmu. Tato práce je jedna z mých „dream work,“ říká paní Marcela Gazal.

Zájemci, kteří by rádi také prohloubili své znalosti a nestihli se do kurzu přihlásit, nemusí zoufat. V září 2021 škola v Ostravě i Českém Těšíně opět spouští další akreditovaný kurz Sanitář. Od 1. srpna mohou zájemci vyplnit přihlášku na webových stránkách https://vzdelavani.agel.cz/. Účastník kurzu platí poplatek ve výši 6 tisíc korun. „Pokud úspěšní absolventi kurzu nastoupí do některého zdravotnického zařízení skupiny AGEL, je mu celá výše kurzovného vrácená zpět. O proplacení kurzovného mohou také požádat lidé evidovaní na Úřadu práce,“ vysvětluje zástupkyně ředitele Mgr. Alžběta Panáková.

Z minulosti víme, že nově kvalifikovaní sanitáři obohatili například Oddělení léčebné rehabilitace, Laboratoře klinické biochemie v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice nebo nastoupili na Interní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Poslední ukončený kurz byl velmi úspěšný, jelikož pěti účastníkům z deseti byla nabídnuta spolupráce v nemocničních zařízeních skupiny AGEL a všichni kurzisté úspěšně absolvovali závěrečné zkoušky.  Akreditovaného kvalifikačního kurzu Sanitář se mohou zúčastnit zájemci starší 18 let s ukončeným základním vzděláním a v dobrém zdravotním stavu. Uchazeč musí být očkován proti hepatitidě typu B, případně mít za sebou 1. dávku vakcíny v době zahájení kurzu. 

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz