Žáci AGEL Střední zdravotnické školy během léta nelení a ve velkém vypomáhají ve zdravotnických zařízeních

Letní prázdniny jsou v plném proudu, přesto se řada žáků AGEL Střední zdravotnické školy v Ostravě a v Českém Těšíně rozhodla vypomáhat ve zdravotnických zařízeních. Sluníčko, koupaliště a letní pohodu tak dobrovolně vyměnili za výpomoc tam, kde je potřeba.

Přes 40 žáků se dobrovolně přihlásilo k letní brigádě ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL. Jedná se převážně o žáky třetích ročníků, tedy o budoucí maturanty v následujícím školním roce 2021/2022. „Žáci si přes léto zvolili formu brigády v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice, Nemocnice AGEL Český Těšín a v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. Aktivita žáků a chuť do práce nás velmi mile překvapila. Těší nás, že i přes léto se žáci chtějí vzdělávat a prakticky se tak připravovat na maturitní zkoušku. Odborná praxe je jednou z částí maturitní zkoušky, na kterou klademe velký důraz,“ vysvětluje Mgr. Alžběta Panáková, zástupkyně ředitele AGEL Střední zdravotnické školy.

Žáci na konci školního roku si sami zvolili nemocniční zařízení a oddělení, které by rádi během prázdnin navštěvovali. Jejich přítomnost na odděleních během léta ocenili i sami zaměstnanci. „Třetí ročník je obrovsky akční. Žáci se hlásili na brigádu již během jejich povinné odborné praxe v průběhu školního roku. Žáci si zvolili oddělení, kde by rádi pracovali a my jsme jim vyšli maximálně vstříc. Přítomnost žáků v naši nemocnici je pro nás velkou výpomocí v době letních dovolených. Žáci jsou velmi šikovní a dělají nám obrovskou radost,“ říká personální manažerka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Mgr. Lucie Balcarová. 

Většina žáků vykonává funkci sanitáře na odděleních neurologie, interní JIP, chirurgie nebo na interním příjmu. Někteří žáci nastoupili například i do odběrového místa těšínské nemocnice. „Téměř celé letní prázdniny trávím na chirurgickém oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Na tomto oddělení jsem velice spokojená, je zde příjemný personál a musím říct, že jsem se naučila odpovědnosti. Nejvíce mě baví práce a komunikace s lidmi, starat se o ně a pomáhat jim. Jsem moc vděčná za to, že mě na tomto oddělení nenechávají dělat jen ošetřovatelskou práci. Když je možnost, čas a příležitost, tak si mě pod ruku vezme sestřička, která mě nechá vyzkoušet si jiné odborné úkony. Nejvíce mě překvapil přístup personálu, všichni jsou ochotní a vždy mi vysvětlí a pomůžou, když dané věci neporozumím. Teď už opravdu vím, jaká je to zodpovědnost, a co mě v budoucnu čeká,“ říká žákyně třetího ročníku oboru praktická sestra AGEL SZŠ Karolína Holubová.

Někteří žáci se rozhodli vypomáhat i mimo zdravotnická zařízení skupiny AGEL. Například Hanka a její spolužák Mirek už od loňského prosince dochází o volném čase do domova pro seniory, kde si to velmi oblíbili. „Během léta pracuji jako brigádník v domově důchodců, kde mě to moc baví. Dělám práci ošetřovatele. Jsem hodně v kontaktu se seniory, pomáhám s hygienou, polohuji klienty, asistuji sestře při různých úkonech nebo pomám klientům s krmením. V červnu jsem si navíc se svými spolužačkami udělal kurz Zdravotník zotavovacích akcí, který mi umožnil účastnit se letního tábora jako zdravotník,“ popisuje budoucí maturant Mirek Kohoutek. 

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz