Studenti AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické opět vypomáhají v nemocnicích po celé Moravě

S podzimním rychle rostoucím počtem nově covid pozitivních pacientů a vytížeností personálu zdravotnických zařízení, se žáci AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě a Českém Těšíně vracejí do zdravotnických zařízení. Více než 25 žáků tak posílilo nelékařský zdravotnický personál nemocnic na Moravě.

„Naši studenti se k výpomoci hlásili s vervou a dobrovolně. Více než 25 žáků střední a vyšší odborné školy nastoupilo do zdravotnických zařízení skupiny AGEL. Jedná se převážně o žáky 4. ročníků oborou Praktická sestra. V rámci své odborné praxe vypomáhají také studenti vyšší odborné školy. V nemocnicích máme i pár žáků 3. ročníků, kteří do zařízení docházejí v rámci brigády, na kterou nastoupili již v letních měsících,“ popisuje zástupkyně ředitele AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Mgr. Alžběta Panáková.

Žáci budou ve zdravotnických zařízeních vypomáhat zhruba čtrnáct dnů. Poté se dle situace stanoví, zda se žáci vrátí zpět do školních lavic nebo si svou službu v nemocnicích prodlouží. Nejvíce žáků se nyní nachází v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí, kde se střídá celkem 8 žáků. Další žáci vypomáhají v Nemocnici AGEL Nový Jičín a v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí. Pacienti se mohou se žákyněmi potkat například i v nemocnici AGEL Podhorská. „Velkou pomocí je zajisté také odborná praxe studentů vyšší odborné školy, která nyní probíhá v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice nebo v Nemocnici AGEL Český Těšín. Na praxích tam máme více jak 15 studentů,“ vysvětluje Mgr. Alžběta Panáková.

Učitelé, ale i vedení školy jsou na své žáky pyšní a podporují je za jakékoliv situace. Práce ve zdravotnictví není lehká a je někdy psychicky i fyzicky dost náročná. Rodiče vnímají výpomoc žáku ve zdravotnictví různorodě. Část z nich nahlíží na výpomoc s respektem a uznáním. Na druhou stranu má část rodičů přirozené obavy o své děti. Naopak žáci berou výpomoc jako své poslání a jsou moc rádi a vděční, že mohou vycestovat, poznat nové prostřední a hlavně pomoci tam, kde je to potřeb

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz