Zhruba půl tuny odpadu uklidili žáci AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě

Žáci a pedagogové z AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě-Koblově se zapojili do celorepublikové dobrovolnické úklidové akce „Ukliďme Česko“. Akce má za cíl uklidit černé skládky a nepořádek po celé České republice.

Na začátku dubna se téměř 70 žáků dobrovolně a s nadšením přihlásilo do celorepublikové úklidové akce „Ukliďme Česko“. Žáci pod dohledem pedagogů uklízeli zejména v městské části Ostrava-Koblov. Dobrovolníci rozdělení do tří skupinek se zaměřili na okolí autobusové zastávky Riegrova na ul. Stará cesta, na ul. Hřbitovní a okolí vodní plochy Koblov a na okolí ulice Antošovická, kde také škola sídlí.

Celá akce trvala téměř 3 hodiny, během kterých žáci spotřebovali více než 100 odpadkových pytlů a odhadem vyklidili zhruba půl tuny odpadu.

„Naše škola se letos do akce zapojila poprvé a moc nás to bavilo. Díky skvělé organizaci jsme byli na úklidový den dobře připraveni. K dispozici jsme dostali úklidové pomůcky, jako jsou rukavice nebo pytle. Ty jsme museli nakonec ještě přikoupit, protože množství odpadu v našem okolí bylo opravdu enormní. Tento úklid nebyl určitě poslední,“ popisuje učitel Mgr. Kamil Vašťák, který si vzal organizaci úklidu pod svá křídla.

Žáci se během úklidu setkali jak s „běžným“ komunálním odpadem jako jsou PET láhve, papírky, obaly od potravin, plastové sáčky nebo oblečení, tak také s obsahem nelegální černé skládky. „Napočítali jsme přes 30 odhozených pneumatik, které byly i od traktoru. Překvapily nás také 4 dveře nebo různé části aut. Byl to smutný pohled,“ zmiňuje Bára, žákyně prvního ročníku. O nahromaděný odpad se nyní postará obvod Slezská Ostrava.

„Jsem rád, že naši žáci se opravdu dobrovolně a s chutí zapojili do této akce a všechny bych je rád touto cestou pochválil. Cením si jejich uvědomělosti nad tímto globálním problémem, a i když jsme uklidili pouze malou část, tak i tohle může naši planetě pomoci. Je až k nevíře, co všechno jsou lidé schopni odhodit do volné přírody. Během úklidu jsme narazili na sud zalitým do asfaltu, plastové palety nebo obří černou skládku, na jejíž úklid nám už nezbyly síly,“ uzavírá Mgr. Kamil Vašťák.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz