Letní pohodu vyměnili za brigády v nemocnicích. Žáci AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické prohlubují svou praxi i během léta

Místo toho, aby si užívali léto s kamarády u vody a těšili se z volných letních dnů, nastoupila řada žáků AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické „do služby“ v nemocnicích a sociálních zařízeních v Moravskoslezském, ale i v Olomouckém kraji.

Více než 50 žáků střední a Vyšší odborné školy zdravotnické AGEL se dobrovolně přihlásilo na letní brigády ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL. Jedná se zejména o žáky, kteří v září nastoupí do čtvrtého ročníku nebo studeny VOŠZ. „Jsme velmi rádi, že žáci mají i o letních prázdninách chuť vzdělávat se a prohlubovat svoji praxi. Těší nás jejich aktivita a chuť pomáhat. Víme, že žáci pracují během léta například v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice, Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí nebo v Nemocnici AGEL Český Těšín, kde to velmi dobře znají. Značná část studentů navázala na svou školní praxi brigádou v Nemocnici AGEL Přerov a Prostějov. Z minulosti také víme, že s oblibou žáci vypomáhají v sociálních zařízeních nebo v domovech pro seniory,“ popisuje zástupkyně ředitele školy Mgr. Alžběta Panáková.

Mezi studenty, kteří se rozhodli pro letní brigádu v nemocnici, patří studentka Veronika, která v září nastoupí do druhého ročníku na AGEL Vyšší odborné škole zdravotnické v Ostravě. Veronika není v nemocnici nováčkem a prostředí dobře zná ze školní praxe. „V Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice jsem začala pracovat v interní příjmové ambulanci/urgentním příjmu už v listopadu roku 2022. Toto oddělení jsem si zvolila, protože mě vždy zajímala problematika urgentní péče, která probíhá u pacienta v akutní fázi jeho onemocnění či stavu. Na oddělení mi vyhovuje menší množství administrativních úkonů, provádění pouze základních diagnostických a léčebných procesů, které jsou pro pacienta v tuto chvíli nezbytné. Kvituji také obecně kratší dobu strávenou pacientem na lůžku a pestrost onemocnění, se kterými k nám lidé přicházejí, jelikož v době pohotovostní služby suplujeme chirurgickou ambulanci. I přes fakt, že někteří pacienti se k nám opakovaně vracejí, obecně lze říci, že skladba pacientů je velmi různorodá a vídáme stále nové tváře, což mi také vyhovuje. Práce v kolektivu na urgentním příjmu mě velice baví, spolupráce mezi námi je na velice vysoké úrovni a myslím si, že se na sebe navzájem můžeme plně spolehnout,“ říká Veronika Kepáková, studentka AGEL Vyšší odborné školy v Ostravě.

V letních měsících oceňují přítomnost studentů i sami zaměstnanci. V době dovolených jsou totiž studenti a žáci velkým přínosem. Žáci střední školy vykonávají v nemocnicích funkci sanitáře. Nejčastěji pro svou letní praxi volili interní, chirurgické, kardiologické, rehabilitační nebo gynekologicko-porodnické oddělení. Někteří zavítali taky na oddělení klinické biochemie a hematologie, do kardiologické ambulance nebo na ARO. Absolventi maturitních oborů a studenti VOŠZ pak mohou vykonávat funkci ošetřovatele.

„Děkujeme všem žákům, kteří se rozhodli strávit letní měsíce s námi, a všem našim kolegům, kteří je v jejich praxi podporují a pomáhají. Doufáme, že tato spolupráce bude i nadále přinášet vzájemné prospěchy a přispěje k posílení spolupráce mezi Nemocnicí AGEL Ostrava-Vítkovice a AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické,“ uvádí Bc. Petra Neusser, MBA, personální manažerka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz