Během kurzu Ošetřovatel na AGEL Střední zdravotnické škole kurzisté absolvují celou řadu specializovaných přednášek, jednou z nich je dentální hygiena a stomatologie

V rámci půlročního kvalifikačního kurzu Ošetřovatel na AGEL Střední zdravotnické a Vyšší odborné škole zdravotnické v Ostravě se kurzisté setkávají s celou řadou specializovaných přednášek. Mimo jiné absolvují také 8 týdenní praxi na lůžkových odděleních v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice. Jednu speciální přednášku si pro budoucí ošetřovatelé připravila Mgr. Anna Palová, které se věnuje práci dentální hygienistky a také práci sestry ve stomatologické ordinaci.

Víte například, že zubní sklovina je nejtvrdší tkání v lidském těle? Poznáte u svých dětí, zda si správně a dokonale vyčistily zuby? Věděli byste, jak pečovat o ústní dutinu seniorů? Zdaleka nejen tyto informace se dozvěděli budoucí ošetřovatelé na speciální přednášce přímo od dentální hygienistky. Frekventanti kurzu měli také možnost si prakticky vyzkoušet vyšetření pacienta v „zubní ordinaci“.

„Paní magistra Anna Palová si pro účastníky kurzu připravila velmi přínosnou přednášku na různá témata z oblasti zubní problematiky. Přednáška byla interaktivní, kurzisté byli aktivně zapojeni do výuky. V úvodu přednášky si frekventanti kurzu zopakovali základy anatomie a patofyziologie zubního systému, poté se věnovali orální hygieně a prakticky si vyzkoušeli správnou techniku čištění zubů na umělých modelech chrupu. Přitom jim byla sdělována prevence kariologie, neboli prevence zubního kazu, který je nejčastěji se vyskytujícím onemocněním v populaci“ uvádí vedoucí kurzu PhDr. Jarmila Verešová PhD. a dodává, že z hlediska ošetřovatelské péče o zuby a zubní náhrady tzv. protetické stomatologie, bylo velmi zajímavé téma o tom, jak pečovat o dutinu ústní u rizikových skupin pacientů, mezi které patří senioři, umírající či pacienti v bezvědomí.

O své zuby se lidé starali a starají po celá staletí. Jako první zubní kartáčky sloužily větvičky, které naši předci žvýkali a jejich roztřepené konečky pak používali k čištění zubů. V Číně v roce 1948 přišli s kartáčkem se štětinami, jež byly vyrobeny z chlupů prasat, koní a jezevců. V 19. století bylo ve Velké Británii lidem s umělým chrupem dokonce zakázáno jíst u společného stolu s lidmi, kteří se pyšnili svými zuby. Nařízení mělo zabránit vyděšení v situaci, kdy by protéza vypadla z úst do jídla.

„Zuby jsou naše vizitka a prozradí o nás prakticky vše. Vědci z nich dokáží odhalit stáří člověka, co jíme nebo pijeme. Obsahují také stopy o celkovém zdraví, včetně období stresu či onemocnění, které jsme historicky prodělali. V ošetřovatelské péči je přímo nezbytné, aby bylo dobře postaráno o dutinu ústní pacienta. Specializované přednášky jsou pro naše kurzisty opravdu velkým přínosem ať už z hlediska teorie nebo praxe,“ uzavírá PhDr. Jarmila Verešová PhD.

Akreditovaný kurz Ošetřovatele nyní absolvuje celkem 11 kurzistů, kteří aktuálně začínají s praktickou výukou přímo v nemocnici. Akreditovaný kvalifikační kurz se ukončuje závěrečnou zkouškou, která se skládá z praktické a teoretické části. Na základě absolvování kurzu a vykonáním zkoušek před zkušební komisí obdrží absolvent osvědčení, kterým získal odbornou způsobilost k výkonu zdravotnického povolání Ošetřovatel. Absolvent se uplatní v různých typech zdravotnických zařízení např. v nemocnicích, ošetřovatelských centrech, v domácí ošetřovatelské péči, v léčebnách dlouhodobě nemocných, v zařízeních pro seniory nebo hospicích. Další kurz pro ošetřovatele je plánovaný na počátek školního roku 2022/2023.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz